Skara-Lundsbrunns järnvägar 

Du erbjuds en trevlig och spännande tågresa i lugnt tempo genom en omväxlande natur. Här njuter du av dunket från skenskarvarna och doften av stenkolsrök från ångloket. Loken och vagnarna är från järnvägens storhetstid under 1900-talets första hälft. I Lundsbrunn kan du passa på att fika på kaféet som är öppet alla trafikdagar. Förutom kaféet finns souvenirer, filmer, vykort och andra saker att köpa. Du kan även äta din picknickkorg i järnvägsparken eller i kurortsparken. För dig som vill äta riktigt gott så finns golfrestaurangen och Lundsbrunns kurort att tillgå. Tågen utgår från Skara station och biljetter köps i biljettkuren vid perrongen. Söndagar i juli är också järnvägsmuséet öppet. Här kan du studera lok, vagnar, gamla fotografier och allehanda äldre järnvägsattiraljer, allt i en autentisk miljö. Tåget avgår varje söndag under sommaren och vissa vardagar. Tel: 0511-13636    Läs mer här! 

 

Tag plats! Stäng dörrar och grindar!

Skara!

Tågklareraren vinkar av tåget som sakta börjar röra på sig. Efter c:a 600 meters färd passerar vi de gamla lokstallarna med tillhörande verkstad. Det var en gång i tiden en fullskalig verkstad med bl.a. smedja och snickeri där inga arbeten var för stora. Nu för tiden huserar muséiföreningen i lokalerna och vi utför egentligen samma slags sysslor som när det begav sig, fast i mindre skala. Strax bakom verkstaden förgrenar sig spåret med det så kallade "Ostaspåret" där vi förr körde tåg till ostmässan, som nu för tiden bara är ett minne blott. Men vi tar till vänster och kör vidare mot Lundsbrunn.
 
Tveta! 

Här finns den första riktiga hållplatsen utmed banan. En naturstig finns i närheten som leder till lämningarna efter Nabbeborg, även benämnt Tveta borg och Skara borg i olika skrifter. Det är oklart när och av vem borgen byggdes, men det kan vara så tidigt som på 1200-talet. Nuförtiden finns inte mycket kvar förutom några skiftningar i terrängen.
Myråsen! 

Detta är banans högsta punkt med 124 meter över havet. Bara Gårdsjö låg högre på gamla Västergötland - Göteborgs Järnvägars tid. Förr fanns här ett stickspår som användes av äggföreningen för att lasta järnvägsvagnar med ägg för marknaden i Göteborg. Det fanns också en lanthandel och några andra näringsidkare, t.ex mejeri och smedja. Platsen har fått sitt namn efter Myråsens gård, som numera är hemvist för Myråsens ryttarklubb. 
Skogsmark!

Men vad är detta? En järnväg till? Ja, det är SPNJ (Skogsmarks PutteNutte Järnväg) som ligger halvvägs i skogen och halvvägs i en trädgård. En liten hobbyjärnväg med 600 mm spårvidd och ägaren är ofta ute och kör sitt tåg och har ett brett leende på läpparna när vi passerar.

Dala kvarn! 

Vid denna hållplats finns en kvarn från 1800-talet. Ursprungligen fanns en kvarn med anor så långt tillbaka som 1500-talet. Det finns en förening som sköter driften och som en söndag i augusti varje år på "Kvarnens dag" startar upp den och mal mjöl som man gjorde förr i tiden. Då är det även visning och man säljer mjöl och anordnar annan underhållning. Vid kvarnen startar också en naturstig, Sörboleden, som är c:a tre kilometer lång och rik på växter, även ovanliga sådana. Leden går in i en djup ravin som bildades efter istidens slut. Sex broar finns att gå över och två källor passeras, varav den ena är järnhaltig.

Lundsbrunn, Lundsbrunns kurort! 

Tåget saktar in och stannar. Vi är framme i Lundsbrunn. Här finns stationshus, godsmagasin, lastkaj och stickspår. Passa på att fika i kaféet som är öppet på trafikdagar. Det orten är mest känd för är kurorten. Förr åkte folk hit för att dricka brunn ur Odinskällan, vars rykte om att vara hälsobringande uppstod redan på 1720-talet. Nuförtiden är kurorten en konferens och spa-anläggning i en storslagen miljö med förträffliga lokaler och små paviljonger. Restaurant och hotell ingår också i utbudet. På den ordinarie söndagstrafiken kan du åka gratis rälsbuss mellan Lundsbrunns station och Lundsbrunns kurort, och ni kliver av direkt vid kurortsparken. I Lundsbrunn  finns också en golfbana med tillhörande restaurant.
Bokning av tåg
Planerar Ni en personalresa eller kanske en 50-årsfest?
Då kan museijärnvägen Skara-Lundsbrunns Järnvägar erbjuda Er en annorlunda upplevelse. Ett riktigt gammaldags ånglok drar vagnar från 1940- och 50-talen i maklig takt på den smalspåriga järnvägen mellan Skara och Lundsbrunn. Varför inte kombinera tågresan med en bit mat eller någon annan aktivitet!
Konferens med tågresa! 
Lämna vardagsmiljön för en eftermiddag eller kväll, alternativt lägg Er nästa flerdagarskonferens på Lundsbrunns kurort. Efter konferensen står tåget och väntar vid hållplatsen i kurortsparken, redo att ta Er till Skara. På Lundsbrunns kurort finner Ni en storslagen miljö i form av förträffliga konferenslokaler och små paviljonger.
Boka vagn i ordinarie tåg!
Om ni är en grupp på upp till 50 personer kan ni boka en vagn mycket förmånligt i ordinarie tåg.

Priser för bokade tåg!

Priserna varierar beroende på antal resenärer, tågtyp, restid, etc. Kontakta bokningen för offert på just Er resa.
 

Allmänt!
Resan tar 30 minuter Skara - Lundsbrunn eller omvänt och kan göras valfri dag under vår trafiksäsong, (maj - september). Om man åker från Skara och ska ända ner till hållplatsen Lundsbrunns kurort är restiden 45 minuter p.g.a. att tåget måste stanna på Lundsbrunns station för att göra rundgång och eventuellt fylla på vatten innan vi kan rulla ner till kurorten.
 

Boka din resa nu! Ring Peter Friedrich 036 - 37 76 33