Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela

Agne Josefsson "Tack alla kära medvandare för en oförglömlig vecka med kamratskap i sol, regn, svett och tårar av rörelse. Buen camino! P.S. Det går att göra cafe con leche genom att vispa varm mjölk i en kastrull och ta lite mindre vatten till kaffet...D.S."

"Nästan alla som vandrat på den berömda Caminon säger att mötet med andra pilgrimer från hela världen var den största behållningen av färden. Vår resa innehåller därför en blandning av gemensamt program och boende vid start, halvvägs och mål, samt vandring under eget ansvar då man själv väljer dagsetapp och övernattning på något av de många enkla härbärgen som finns utmed leden.  Vi vandrar inte ensamma; vid denna tid på året anländer ett par hundra pilgrimer till Santiago varje dag. Att tillsammans med dem delta i den dagliga pilgrimsmässan i katedralen i Santiago upplever många som resans höjdpunkt." 

I oktober 2012 reste pilgrimsprästen Agne Josefsson från Skara med en grupp till Spanien för att vandra till Santiago de Compostela på El Camino. Bilderna ovan är från den resan. 

"Caminon är oftast en skogsstig, ibland en liten asfalterad byväg som passerar igenom uråldriga byar med trånga passager mellan hus och ladugårdar av sten. Trötta hundar ligger och sover på gatan, höns promenerar omkring utan att göra sig någon brådska. Magra katter skyndar skyggt förbi på jakt efter något ätbart. Det råmar i ladugårdarna. Tuppar gal. Doften av gödsel är stark!"

Texten är från Agne Josefssons dagbok: Buen Camino! (finns på turistbyrån)


 Några korta filmer att titta på:  Det börjar med en vacker gregoriansk sång i katedralen i den dagliga pilgrimsmässanRökelsekaret, butafumeiron, är fäst med ett rep i taket och högt upp i katedralen har man fin utsikt över Santiago de Compostela och dess gatuliv.