Pilgrimsföreningen  - Pilgrim Skaraborg - ideel förening

"Hej, jag vill gärna bli medlem i Pilgrimsföreningen!"

Så stod det i ett brev till oss. Det är alltid trevligt att möta människor som upptäckt pilgrimstanken och vill vara med och föra den vidare. Vår förening har ju en naturlig anknytning till pilgrimstanken, start och mål är kyrkor och flera av ledens intressanta rastplatser är gamla kyrkplatser. Så, att vi kopplar vandrandet till den urgamla tanken med pilgrimskap är inte konstigt. Men det är inte på något sätt ett krav på att vara medlem i en kyrka eller troende för att vara medlem. Som vi ser det så har varje vandrare sina egna syften och mål med sin vandring och vi vill bara ställa pilgrimsleden till förfogande. Kan vi även bidra med några erfarenheter och kunskaper kring leden, djur- och natur eller livsvandringen, så är vi bara glada. Medlemmar i föreningen är väldigt olika människor, gamla och unga, kvinnor och män osv. Men alla har sin egen orsak till och intresse att vara med.

VÄLKOMMEN DU OCKSÅ!


 

Pilgrimsmarschen genomförd

Den 28 maj startade drygt 150 soldater och officerare i Falköping för att gå till Varnhem resp. Forshem. Deltagarna ingår i den snabbinsatsstyrka som just nu utbildas i Skövde, i dagligt tal Nordic Battlegroup. De 112 som skulle gå den kortare sträckan till Varnhem startade på morgonen och hade att fullgöra de fyra milen på högst 10 timmar. På kvällen väntade en cermoni i Varnhems Klosterkyrka med medaljutdelning.

För de 47 som avsåg att gå den långa marschen ända till Forshem vid Kinnekulle, så var starten på eftermiddagen för att målgången skulle bli senast på eftermiddagen dagen efter. Denna långa och tuffa sträcka på nio mil skulle genomföras på under 24 timmar. Efter målgången i Forshem väntade medaljutdelningscermoni och välförtjänt vila.

Pilgrimsmarschen blev ett mycket lyckat arrangemang där samarbetet mellan vår förening och de militära myndigheterna visade sig fungera utmärkt.  Erfarenheterna från denna marsch gav mersmak och målsättningen är att både militärer och civila ska kunna genomföra den nästa år. 

 


 

Pilgrimsvandring från Forshem till Vadstena

Söndagen den 22 juni startade en grupp pilgrimsvandrare från Forshems kyrka. Målet för vandringen var Vadstena. Vandringen beräknades ta 14 dagar och etapperna som ska avverkas på västgötsk mull är Forshem-Husaby-Skara-Varnhem-Broddetorp-Gudhem-Falköping-Kungslena-Fröjered-Hjo. Efter Hjo följer båtresa över Vätten till V.Tollstad/Hästholmen för vidare vandring mot Vadstena. På sträckan Skara-Varnhem dök TV4 upp och gjorde ett reportage.

 


 

Årets pilgrimsvandring i Varnhem

Solen sken på vandrarna som gick årets upplaga av pilgrimsvandringen i och kring Varnhem. Över 800 vandrare gick 6 eller 10 km på den natursköna Billingen! Vandrarna möttes vid start och målgång av medeltida handelsstånd samt den obligatoriska brödförsäljningen. Vandrarna bjöds också på underhållning längs sträckan. Medeltida krigare visade upp sina konster. Detta var ett uppskattat inslag under den annars lugna och fridfulla vandringsupplevelsen.

Vid målgången kunde vandrarna pusta ut i Varnhems klosterkyrka. Detta som en värdig avslutning på en trevlig vandring.

Väl mött nästa år! hälsar Varnhems IF

 


 

Pilgrimsvandrare från Örgryte församling

Lördagen den 14 juni  vid tiotiden på förmiddagen stod 27 församlingsbor från Örgryte i en ring utanför vandrarhemmet i Mössebergsparken med varsin tillskuren pilgrimsstav i handen. Vandringsstaven - pilgrimens symbol för Jesus Kristus - Han som följer alla dina steg och som man alltid kan luta sig emot.

Där vi stod i den värmande morgonsolen fick vi veta att den kortare vandringen till Gudhem var indelad i sju olika delsträckor med var sitt tema. Långsamhetens, frihetens, enkelhetens, tystnadens, bekymmerslöshetens, delandets och andlighetens delsträcka.

En innerlig och varm gemenskap rådde, lagom vandringsväder och ett bedårande landskap att vandra i. Öppna fält, lövskog med intensiv fågelsång, granskog med höga pelarträd, betesängar och ängar med sommarens blomster...

När vi kom fram till platån på andra sidan av Mösseberg öppnade sig landskapet och gav oss en vidunderlig utsikt över Hornborgasjön och dess omgivning. Där rastade vi, öppnade våra matsäckar och njöt av den medhavda färdkosten.

Någon kilometer längre fram firade vi mässa i ett litet pilgrimskapell. Med god vilja (och den var god) rymdes vi alla 27 inne i kapellet runt ett enkelt altare. När vi sjöng psalmen "Härlig är jorden" talade den till oss om den livsviktiga livsvandringen och det himmelska målet.

Vår vandring slutade i Gudhem vid kyrkan och klosterruinen. Våren 2009 vandrar vi vidare på S:t Olofs leden då från Gudhem mot Broddetorp och Varnhem.

Lars Winroth Örgryte församling, Göteborg 

 

 

Föreningen för Pilgrimslederna Ätradalen till falbygden, läs mer nedan!

 

Medlemskap i Pilgrimsföreningen: Pilgrim Skaraborg - ideell förening

Enskilt medlemskap - 50 kronor, familjemedlemskap - 100 kronor och förening eller organisation - 100 kronor. Som medlem stöder Du vår verksamhet och gör det möjligt att underhålla och driva leden. Medlemmar betalar endast halva deltagaravgiften vid föreningens arrangerade vandringar. Bli en del av Pilgrimsrörelsen, bli medlem! PG 304561-4