Se bilderna  från vandringar under Pilgrimshelgen 2013

 Klicka på bilderna!

 

 

 

 

Se bilderna från en fotoutställning i Skara om vägen till Santiago de Compostela - El Camino. 

SKARA fyller 1000 år!

 

Marie Wennerholm och Agne Josefsson i en intervju om nya pilgrimsleder. Foto: Jens Prytz/SR Skaraborg  

klicka på bilden! 


En gratis applikation finns för Smart Phones - Pilgrim Skaraborg (Skbg). Android o Iphone

 Nya Pilgrimscentrum i Skara att ladda ner:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vårt behov av en inre frid har inte förändrats sedan Medeltiden. Det behövs som en motvikt till nutidens materiella krav av ljudbrus, tidsbrist, splittring och tvånget att ständigt vara tillgänglig. 

Under Medeltiden färdades dåtidens vandrare-pilgrimer, ofta långväga, för att nå heliga mål. Precis som då, kan vi nu vallfärda till platser med värden utöver det vanliga. 

Det finns många vackra bilder längs vandringslederna i Skaraborg och medeltiden gör sig påmind överallt. Klosterruinerna i Gudhem och i Varnhem visar att det funnits härbärgen och vandrarhem för pilgrimer. Reliefer i Forshem och på Skara domkyrka berättar att pilgrimerna var något som tillhörde vardagen. Här i Skaraborg finns allt, en kulturbygd med slättlandskap, vattendrag, en underbar flora och fauna. Låt er inspireras av vad som väntar längs vägarna i Skaraborg!                                                                                                                        

 Vi finns även på Facebook, gå in och Gilla!  

 • På söndag den 21 september invigs sista etappen av pilgrimsleden genom Herrljunga.

  Start i Jällby kyrka med morgonandakt kl 9.00. kl 9.30 vandring ca 1 mil till Haraberget där vandrarna bjuds på enkel förtäring. kl 13.30 ca 3 km vandring till Fårahyttan.

  Med detta är pilgrimsleden genom Herrljunga sammanlänkad dels med Falköping-Vårkumla-Eriksberg samt Lödöse-Skaraleden knutpunkt vid KarlaBy.

 • Vi startar dagen med morgonandakt kl 0900 i Jällby vackra träkyrka och kl 0930 startar vandringen till Haraberget, ca 1 mil. Väl framme vid Haraberget bjuds vandrarna på enkel förtäring, kl 1330 fortsätter vandringen till Fårahyttan, ca 3 km vandring. Här bjuds man på grillat och dagen avslutas av Thomas Elgh och en andakt i Fårahyttan. 

  Varmt välkomna på söndagens vandring!

 • Birgitta vandring den 5 oktober, Varnhem. startar kl 0930 med vandring från Cafeet i Varnhem. Berättelser om heliga Birgitta under vandringen (ca 3 km) kl 1030 åter i Varnhem. kl 1100 gudstjänst i Varnhems Klosterkyrka. Kl 1200 Lunch på klostercafeet i Varnhem. 
 • Vandringsguide Magnus Gunnarsson, Birgittaguide Birgitta Sträng Arr. Pilgrimsföreningen S:t Olof-Gudhem-Varnhem, ideel förening. Pris: 100kr inklusive lunch. Mer info: 0511-32580 Skara Turistbyrå
 •  
 • Skara stift fyller 1000 år 2014. Se programmet här! 
 • Följ arbetet hur en pilgrimsled kommer till och den växande företagsamheten längs pilgrimslederna! Se här.
 • Kul artikel i SVD om en vandring på leden Varnhem - Gudhem - Falköping. Läs!
 • Lyssna på en spännande vandring ute i Europa: I P4, berättar filmaren Stefan Quinth om sin film "En Västgötsk Pilgrim".(Går ej att lyssna på iPhone/iPad)

PAX ET BONUM!  (Guds frid och allt gott!)  Ordet Pilgrim (lat. peregrinus, "främling") är en person som gör en pilgrimsresa (vallfart) till en helig ort.           

 

 

 Kom ihåg att skriva i Gästboken!   Gästboken                                    

   "På väg, på väg genom land och stad, uppbrottets tid är här.

        Axla din ränsel, ta tag i din stav och gå ut dit fötterna bär. 

               På väg, dit fötterna bär."