Pilgrimsvandringar / kulturvandringar genom Sverige

Uråldriga stigar

Det finns så många fina pilgrimsleder från norr till söder genom hela Sverige. Om det inte räcker så finns det pilgrimsleder i Europa också. Men här nära i Sverige finns till exempel många fina vandringar i Göteborg. Till exempel lördagsvandringar eller lunchvandringar om man gillar att gå en kort bit. Vill man gå långt så är det bra att förbereda sig och lägga sig i träning en tid innan.

Det är påfrestande för kroppen att gå uppför och nerför backar och i ojämn terräng om man är ovan vid det. Därför är det bra att man tränar en tid i förväg kanske genom att bära ryggsäck med tyngder i. Det behöver inte alls vara komplicerat att skaffa tyngder till ryggsäcken. Man kan plasta in x antal mjölpåsar och lägga dem i ryggsäcken. Flera kg behöver man bära regelbundet på för att stärka muskulaturen inför en längre vandring.

Det är roligt att vandra förstås men ännu roligare är det om man är tillräckligt musklad och har kondition nog för att gå raskt uppför backar som kan vara både branta och långa. Att gå i trappor och backar hemma kan vara en bra träning. Flera gånger i veckan behöver man ta sig en träningstur för att bygga upp kroppen inför en pilgrimsvandring.