Pilgrimsvandringar / kulturvandringar genom Sverige

St: Olavs waterway

Att öppna en pilgrimsväg sjövägen var ett EU-projekt som gick ut på att få St:Olavsleden utsträckt från Åbo Domkyrka till Nidaros, vilket är det gamla namnet på Trondheim, i Norge.

Massor av frivilliga och föreningar och organisationer intresserade sig för projektet och hjälpte till att märka St:Olovs sjöled med pilgrimsmärken / St:Olavsmärken. Sträckan går från Åbo i Finland genom finska skärgårdskommuner över Kökar och andra öar i Åland samt fasta Åland. Pilgrimsleden går över vatten och land och över vattnet från Åland till Grisslehamn på den Svenska sidan. Från Grissleham går leden både till lands och till sjöss upp till Selånger där leden fortsätter ända till Trondheim.

Det är en spännande led som kallas för vikingaleden på den Svenska sidan. Den är spännande också för att den dels är en kulturled i Europa numera och den går över både land och hav vilket gör att den är väldigt omväxlande.

St:Olavs Waterway erbjuder tillsammans med resten av St:Olavsleden en stor variation på landskap. Det är hav, skärgårdsnatur, slättlandskap, fjällnatur och kulturlandskap som det bjuds på under pilgrimsvandringen. Dessutom finns det fullt med historiska platser och sevärdheter att besöka. Sträckan Åbo – Trondheim är 1200 km lång.