Pilgrimsvandringar / kulturvandringar genom Sverige

Pilgrimstad

Förvånande nog så finns det en plats i Sverige som heter Pilgrimstad. Den heter så för att Pilgrimer gjort halt just där för att dricka ur brunnen där. Pilgrimstad ligger i Bräcke kommun i Jämtland längs med pigrimsleden St:Olavsleden.

Det sägs att vattnet i brunnen i Pilgrimstad inte bara var och är rent utan att de som drack av vattnet kunde bli helade från sina krämpor. Det sägs att det brukade hänga fullt av käppar i träden runt pilgrimskällan, för att de pilgrimer som blivit friska och kunde gå igen, efter att de druckit av vattnet, inte behövde käpp längre, utan lämnade den kvar att hänga i ett av träden.

Vattnet i källan har inte sinat än utan den förser hela orten med dricksvatten än i dag.

Pilgrimstad ligger ca trettio km sydöst om Östersund och är fortfarande en av anhalterna på St:Olavs pilgrimsled. Det är således många människor som passerar där årligen. Det är en liten ort men ändå har den 19 campingplatser och 6 badplatser. Så det är välförsett när det gäller övernattningsplatser där.

Som pilgrim behöver man övernatta längs med vägen och Pilgrimstad ser ut att ha många möjligheter att ge service till trötta vandrare.

Vandrarhem och B&B finns det flera av på lite olika avstånd från Pilgrimstad. Som Pilgrim finns det möjlighet att beställa paketresor som är färdigplanerade med övernattning och måltider i helpension om man så vill. Idag behöver en pilgrimsresa inte vara så strapatsrik som den varit förr i tiden. Men självklart kan man välja att anstränga sig just så mycket som man själv vill. Om man inte vill ha skor på sig så behöver man inte det heller. Men man behöver vänja sig en tid först.