Pilgrimsvandringar / kulturvandringar genom Sverige

Hitta hem

S:t Olavsleden är en väldigt lång rutt om 580 km landvägen. Leden börjar i Selånger och slutar i Trondheim i Norge. Men idag är leden förlängd med S:t Olafs Waterway.

Från Selånger´s kyrka följer man markeringar med Pilgrimsmärket som visar vägen ända till Norge. Man kan vandra, cykla eller rida längs med leden. Om man rider eller cyklar så finns det några ställen där cykel- och ridleden inte följer vandringsleden utan går parallellt. Nästan hälften av leden är grusväg och lite mer än en tredjedel av leden är asfalt och en del är stigar. Det är ju viktigt att veta för dem som cyklar eller rider. Leden går över fjäll, genom skogar, längs sjöar och genom samhällen.

Det går bra att hyra cykel längs med vissa etapper längs vägen men vill man cykla hela vägen får man ha med sig egen cykel.

Det är viktigt att planera sin pilgrimsresa förstås, men om man inte vill eller kan planera själv så går det att köpa paketresor. Då har man ordnat boende och kartor och behöver inte ta reda på något alls i förväg själv. Det finns guidade vandringar i grupp för den som vill. Det kan gälla hela vägen eller vissa etapper bara.